Primorsko proljetovanje

Kako bi veleštovano čitateljstvo moglo saznati kako smo se proveli i što smo sve radili na tek završenom proljetovanju “Kostrena ’09″, patrola istraživača “Flambirane palačinke” i ovaj se puta potrudila sastaviti e-ljetopis. Dakle, pročitajte u čemu smo sve uživali pod kvarnerskim suncem, saznajte što je maneštra, a što poneštra i tko je uopće taj “barba”…

Put je počeo odlično, sa samo nekolicinom presjedanja: na vlak u Zagrebu, pa na bus u Moravicama, pa na vlak u Škrljevu, pa na (lokalni) bus u Rijeci. Ali, stigli smo živi, zdravi i bez povraćanja. Doduše, jedna torba je završila sa prijateljima iz OI „Jarun“ na Zlobinu (valjda se zaželjela šume i brda), ali je tu u priču uskočila super turbo Fiat Panda i njen rally-vozač i stvar je bila riješena.

Kaj smo sve radili u Kostreni? Puno lipih stvari – poletarci su učili crtati prikaz terena i kretati se po putnim znakovima, njihovi malo stariji kolege učili su (i kušali) primorsko ljekovito bilje, dok su istraživači radili (ali ne i izradili) preciznu skicu terena. Na kreativnim radionicama su se izrađivali zmajevi koji, nažalost, nisu poletjeli (bura nas nije služila), a učilo se i šivati – svaki je član izradio svoju osobnu mini-zastavicu. Sportski i natjecateljski duh članovi su pokazali na višeboju, boreći se u skoku u dalj, skoku u vis, bacanju koplja, štefeti, scout-ballu, otimanju marama, sprintu na 60 m, šibicanju i ostalim izviđačko sportskim disciplinama.

Navečer smo se zabavljali uz šaljivi kviz, primorsku večer i završnu feštu. Veliki glumački i pjevački talenti otkrili su se u skeču patrole „Hot dog“ (članovi su u nevjerici gledali Sebu, misleći kako je zaista došao Ante Gotovac). Na primorskoj večeri naučili smo što je poneštra, a što maneštra; što je škoj, šaf, lancun, mrkač, peškafanj, škovacera… a čuli smo i zanimljive pokušaje imitacije klapskog pjevanja. Brđani su se pokazali kao najbolji primorci – napisali su i uglazbili dva hita kojima su već otvorena vrata MIK-a i Splitskog ljeta: „Brancin i ja“ i „Velika balota“.

Kostrenski izviđači, OI „Sjever – jug“, s kojima smo logorovali ovo ljeto, posjetili su nas jedno popodne i odigrali par igara s nama. Naš je odred zabilježio značajnu gostujuću pobjedu u graničaru, uz pohvale našim plamenim navijačima, koji su pošteno derali glasnice. Osim graničara, igralo se i lanac probijanac, potezanje užeta, šibicanje i ptičice u gnijezdu.

Predzadnji dan zaputili smo se na izlet u Rijeku. Prvo smo u pratnji vrsnog riječko-kostrenskog vodiča Dorijana Rupčića razgledali riječke znamenitosti – crkvu Sv. Vida, kosi toranj, Korzo, gradsku uru, Most hrvatskih branitelja, Jadranski trg… Nakon kviza „Upoznaj Rijeku!“, zabavili smo se uz igre u gradskom parku Mlaka. Tu se u priču vraća junak sa početka i njegov super turbo Fiat Panda street racer V12 – ovdje je, doduše, imao nešto skromniju ulogu: umjesto vožnje po vrletima Gorskog Kotra, sada je vozio ogroman lonac tjestenine, s kojom je nahranio gladnu djecu i voditelje.

A SADA – ŠEĆER NA KRAJU: RUBRIKA “ŠTO SMO NAUČILI…?”
- … ako se zaletite u vrata, možda će vrata izvući deblji kraj (i zato… zašto ne probati?)
- … da zmajevi lete samo po vjetru
- … da nema razlike između žganaca i palente
- … da se putne torbe mogu zaželjeti šume i brda te jednostavno odlutati
- … da voditelji poletaraca kradu i onda još lažu da nisu krali (slučaj “MP4″)
- … da slatkiši NISU hrana (roditelji, zapamtite!!!)
- … da se klapske pjesme mogu i recitirati
- … da Kostrenci nemaju pojma u graničaru
- … da je svit velika balota

Na kraju – patrola istraživača „Flambirane palačinke“ zahvaljuje se pobjedničkoj ekipi sa višeboja, što su uspjeli zaboraviti na svoju slatku nagradu i time zasladili sastanak istraživača nakon proljetovanja. Želimo vam još puno takvih slatkih uspjeha!

FT1P

1 Response to “Primorsko proljetovanje”


  1. 1 Bobo

    evo i slike su stavljene u foto-galeriji.

Leave a Reply